Voiko miljardeja kirjaimia sisältävä pussi muuttua valtavaksi kirjasarjaksi ravistelemalla? Jotkut uskovat niin.

 Jolla on ”silmät nähdä” lakkaa uskomasta kaaokseen, joka on sokeiden atomien satunnaista törmäilyä tilassa. Ympäröivä elonkehämme muodostuu monentasoisesta täydellisestä harmoniasta. Atomi, joka on meidän mielestämme silkkaa ei mitään, sisältää ytimen ja sitä suunnattoman monen oman läpimittansa päässä kiertäviä ”kappaleita”, jotka ovat materian ja värähtelyn välimuotoja. Tämä rakenne sijaitsee täsmälleen oikeassa kohdassa maailmankaikkeuden mystistä tyhjiötä. Sen vieressä, mutta hyvin kaukana siitä ja edelleen täsmälleen oikeassa paikassa sijaitsee toinen atomi jne. jne, suunnattomuuteen asti. Tämä muoto rakentaa myöhemmin jotakin äärimmäisen ihmeellistä, kuten saamme nähdä.

 Yhdessä nämä avaruudessa oikeaan muotoon järjestyneet atomit muodostavat seuraavan tason yhden elementin, jota olemme ryhtyneet nimittämään latteasti molekyyliksi. Myös molekyyli kelluu ilman näkyvää liimaa avaruudessa, myöhempää tarkoitusta varten täsmälleen oikeassa kohdassa avaruutta. (Se että aineen perusosat vuorovaikuttavat lukuisten muiden hiukkasten kanssa ei poista ongelmaa vaan lisää ihmettä).

 Näin jatkuu kohti yhä suurempia tasoja, kunnes tulemme ihmiseen, jossa edelleen jokainen pieni sisäkkäisistä tasoista muodostunut partikkeli on täsmälleen oikeassa kohdassa. Ihminen voi jopa liikkua, ilman että tämä harva atomien muoto häiriintyy ja hajoaa kaaoksen lakien mukaan satunnaisiin suuntiin, kuten tulisi tapahtua, jos uskomme kaaokseen ja mahdottomaan sattumaan.

 Ei ole sokeata kaaosta, vaan luova ja järjestävä järki, joka on olennaisempi kuin sen järjestelyn kohteet, eli materian alkeishiukkaset ja niistä muodostuvat ilmavat muodot.

 Sattumoisin ei muodostunut vain yhtä äärettömän monimutkaista kulkijaa, joka tallaa tarkoituksenmukaista ja kaunista, mutta pohjimmiltaan harvaa atomaarista maankamaraa. ”Muodostui” myös harmoninen ympäristö, joka on myös äärettömän monimutkaisesti koossa pysyvä muoto. ”Muodostui” miljardeja yksilöitä ja kokonaisuutta palvelevia lakeja, kuten evoluutio (Käsite, joka ei sinällään selitä mitään. On kysyttävä mitä evoluution järki pohjimmiltaan on, ei vain katsottava mitä se tekee). ”Muodostui” myös äärimmäisen viisaita pohjarakenteita kuten: DNA, aivot ja aistit. Kaiken päällä leijuu mystinen tietoisuus.

 Jos luovan ja järjestävä järjen huomio herpaantuisi, koko suunnaton muotorakennelma ja kosminen havaintokykytasomme näytelmä haihtuisi silmänräpäyksessä kaoottisiin suuntiin.